Wat is jouw eerste stap naar duurzame kleding?
Waar moet jij aan denken als je ‘duurzame mode trends’ hoort?

Krijg jij dan nog steeds het beeld van geitenwollen sokken voor ogen of zie jij misschien allerlei nieuwe (gerecyclede) stoffen en initiatieven voorbij komen?

Trouwens het begrip duurzaamheid is heel erg breed. Het gaat om materialen, arbeiders, grondstoffen, hergebruik, milieuvervuiling en er zijn vast nog meer dingen op te noemen. Op al deze terreinen kun je aan duurzaamheid doen.

  • Je kunt bijvoorbeeld voor merken kiezen die zorgen dat iedereen een eerlijk loon krijgt
  • Je kunt ook voor merken kiezen die gebruik maken van stof van bijvoorbeeld brandnetels
  • Je kunt ervoor kiezen om 2e handskleding te kopen en dit aan te (laten) passen
  • Je kunt er voor kiezen om alleen kleding te dragen die in Nederland of Europa gemaakt is omdat dit veel CO2 uitstoot scheelt

Zo zie je maar dat je op heel veel verschillende manieren duurzaam bezig kunt zijn.

Made in Holland

Je kunt er dus voor kiezen om kleding (en anderen producten) te kopen die in Nederland gemaakt zijn. Door deze producten te kopen stimuleer je de Nederlandse economie en werkgelegenheid en de uitstoot van CO2 is veel minder omdat het véél minder ver getransporteerd hoeft te worden.

Als je op zoek bent naar kleding die in Nederland gemaakt wordt kun je eens een kijkje nemen bij Granny’s Finest, van Jos of Marjolein Elisabeth.

Dutch recycling

Er zijn in Nederland ook een aantal recycling initiatieven opgezet. Lokaal afval krijgt zo een tweede leven. Ik zet een paar initiatieven voor je op een rijtje:

Elk initiatief heeft zijn eigen verhaal, leuk om eens te bekijken!

Duurzame stoffen stoffig?

Ook het ontwikkelen van duurzame stoffen staat niet stil. Er zijn heel veel nieuwe materialen en technieken om op een duurzame manier stof te maken.

Er wordt van plastic stof gemaakt. Zelfs voor op de rode loper! Dit is dus alles behalve stoffig!

Een voorbeeld van een merk die kleding maakt van plastic is Monique Collignon. Voor 1 kledingstuk zijn gemiddeld 15 flesjes nodig, in elk kledingstuk staat precies hoeveel flesjes ervoor nodig waren.

Adidas heeft bijvoorbeeld een paar sneakers gemaakt die gemaakt zijn van oude visnetten.

Er zijn nu ook synthetische versies van zijde (uit het laboratorium) op de markt. En wat dacht je van 3D printen?

Maar er zijn ook heel veel natuurlijke materialen waar stoffen van worden gemaakt zoals palmleer, ananasbladeren, fruit,

Er komen steeds weer nieuwe initiatieven bij en ik denk dat het goed is. Als we op deze manier door gaan dan raakt de aarde gewoon uitgeput. Niemand heeft daar baat bij.

Wat kun jij doen?

Leuk hoor, al die initiatieven hoor ik je denken. Maar wat kan ik hier nu mee?

Je kunt al wat doen door je bewust te worden van welke merken je koopt. Door minder kleding te kopen, kleding te ruilen, 2e hands kleding te kopen, kleding te (laten) vermaken, enz.

Je hoeft heus niet in 1 keer het roer om te gooien en alles duurzaam te gaan doen. Steeds een klein stapje in de duurzame richting en het gaat haast ongemerkt.

Wat is/wordt jouw eerste stapje in de duurzame richting?

Liefs,

Alieke