Hoe werkt een capsule collectie?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een capsule collectie. Het is niks anders dan een bepaald aantal kledingstukken die je allemaal met elkaar kunt combineren zodat je veel verschillende outfits kunt maken. Op het internet vind je er genoeg info over, maar het verschilt per persoon hoe jij een capsule collectie het fijnst vind werken. Je kunt voor een uitgebreide collectie kiezen of juist één of meerdere kleine, het hangt ervan af wat jij nodig hebt en wat je wilt. Het belangrijkste voor een capsule collectie is het kiezen van de juiste kleuren. 

Het maken van een kleurenschema

Ook het kleurenschema hangt af van hoe groot jouw capsule collectie wordt. Wil je graag een grote collectie  (ongeveer 30 kledingstukken) maken dan maak je een kleurenschema van 2 neutrale kleuren, 3 basis kleuren en 3 accentkleuren. 

Wil je een kleine collectie (ongeveer 15 kledingstukken) dan maak je een kleurenschema van 2 neutrale kleuren, 2 basis kleuren en 2 accentkleuren. 

Neutrale kleuren kun je met alles combineren, denk dan aan zwart, wit, grijs, bruin, créme, beige, enz. Deze kleuren gebruik je voor de basis items zoals shirtje, jasje, broek en rok. 

Basis kleuren zijn ook kleuren die je goed kunt combineren, maar wel echt kleuren. Denk dan aan olijfgroen, marine blauw, bordeaux rood, enz. Het zijn in ieder geval geen hele uitgesproken kleuren. Deze kleuren gebruik je voor shirtjes, jurkje, jasje, schoenen, broek en rok.

Accent kleuren gebruik je vooral voor accessoires en 1-4 kledingstukken (hangt ervan af hoe groot je collectie is) Dit zijn opvallende kleuren of pastelkleuren. Let er op dat ze goed combineren bij je basis- en neutralekleuren. 

Zakelijke capsule collectie

Hier zie je een voorbeeld van een zakelijke capsule collectie. 

Voor deze collectie ben ik uit gegaan van een vrouw die een koeltype is qua kleuring. Als neutrale kleuren heb ik voor zwart en wit gekozen. Als basiskleuren blauw en groen en als accentkleuren geel en roze. Je kunt alle items met elkaar combineren, dus je hebt nooit meer het probleem dat je niet weet of het wel bij elkaar past of niet. 

Hieronder zie je het kleurenschema zodat je er een nog beter beeld bij krijgt. 

Hoe zou jij een capsule collectie inzetten? Zakelijk of privé? En zou je voor één grote collectie gaan of 1 of 2 kleinere? 

Liefs,

Alieke