Jouw persoonlijke ‘nooit meer miskopen’ checklist

Hoeveel miskopen heb jij in je kledingkast hangen? Een kledingstuk kan om zoveel redenen een miskoop zijn. Misschien was het in de winkel wel erg leuk (vooral op de paspop), maar nu valt het toch tegen. Of je hebt iets gekocht omdat je graag wat anders wil, maar je vind het nu toch wel erg spannend om het te dragen en hoe moet je het combineren om er wat leuks van te maken? 

Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom een kledingstuk een miskoop is. Als je bedenkt voor hoeveel geld er kleding in je kast hangt die je nooit draagt kun je behoorlijk schrikken. Maar hoe voorkom je dat je steeds weer een miskoop doet? 

Begin met jouw stijlwoorden

Elke vrouw heeft een eigen stijl. Daarom is er meestal niet één stijlhokje waar je in past. Stel daarom jouw eigen stijlrecept samen, zodat je altijd precies weet of iets wel of niet past bij wat je zoekt. 

Een stijlrecept bestaat uit 3 woorden die omschrijven hoe jij gezien wilt worden, hoe jij je wilt voelen in je kleding en wat je persoonlijkheid is. Als je bijvoorbeeld het woord ‘luxueus’ gekozen hebt als één van je stijlwoorden, dan vraag je jezelf bij elk kledingstuk dat je zou willen kopen af of het dat ook uitstraalt. Als dat niet zo is valt het automatisch af. Op deze manier wordt het veel makkelijker voor je om te bepalen of iets wel of niet bij je past en alleen deze stap zorgt al voor veel minder miskopen.

Bepaal je must-haves

En met must-haves bedoel ik de elementen in je kleding die er gewoon moeten zijn. Denk dan aan bijvoorbeeld een bepaalde vorm of kleur of een bepaald detail. Om er achter te komen wat jouw must-haves zijn kun je het beste je favoriete kleding erbij pakken.

En kijk nu wat het is dat deze kleding favoriet voor jou maakt. Is het een bepaalde pasvorm, een kleur, een detail? Wat zorgt ervoor dat jij je er goed in voelt en er ook goed uitziet? Kies 3-5 woorden uit die je must-haves omschrijven. 

Schrijf ook voor jezelf op wat je absoluut niet wil in kleding. Misschien is dit voor jou wel makkelijker. Als je bijvoorbeeld absoluut geen ruffles en tierelantijntjes wil betekend het misschien wel dat jij blij wordt van duidelijke lijnen en kleding die heel ‘clean’ is. Zo kom je ook achter je eigen must-haves 🙂 

Wat vind je echt belangrijk

Jouw stijlwoorden en must-haves zijn belangrijk bij het bepalen welke kleding je koopt, maar er zijn nog meer belangrijke dingen waar je rekening mee wilt houden. 

Voorbeelden van stijlwaarden zijn:

  • Stof. Waar is het kledingstuk van gemaakt? Is het glad, zacht, zit er stretch in? 
  • Economisch. Is het van goede kwaliteit? Moet kleding voor jou duurzaam zijn of maakt dat voor jou niet uit? Staat de prijs in verhouding tot de kwaliteit? 
  • Uiterlijk. Vind je het mooi? Wordt je er echt blij van? 
  • Praktisch. Hoe moet het gewassen worden? Moet het naar de stomerij? 
  • Persoonlijk. Past het bij jou? Heeft het de juiste details en snit?
  • Uitstraling. Heeft het de juiste uitstraling die jij wilt overbrengen? 

Aan dit lijstje kun je nog meer van je eigen stijlwaarden toevoegen als je nog iets mist wat voor jou belangrijk is. 

Vul jouw eigen ‘nooit meer miskopen’ checklist

Als je naar al deze dingen gekeken hebt is het tijd om je eigen ‘nooit meer miskopen’ checklist in te vullen. Je kunt de checklist hier gratis downloaden, uitprinten en invullen.  

Hier laat ik je een voorbeeld zien van mijn checklist zodat je een idee hebt hoe het er uit komt te zien.

Neem echt even de tijd om de checklist in te vullen en je zult zien dat het steeds makkelijker wordt tijdens het winkelen om de juiste kledingstukken te kopen. Met deze checklist worden miskopen verleden tijd en heb je straks alleen nog maar kleding in je kast waar je blij van wordt. 

Liefs,

Alieke