Als je de titel leest denk je misschien, dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Maar weet je, het hoeft niet zo moeilijk te zijn om van je lichaam te leren houden. Het vraagt wel tijd voordat je dat ook echt doet, maar dat groeit vanzelf als je er wat moeite voor doet.

Om te beginnen wil ik je eens vragen om in je blote lijf voor de spiegel te gaan staan en kijk nu eens goed naar jezelf. Kijk nu niet naar alle dingen die je niet mooi vind aan jezelf, maar kijk eens echt naar de vorm die je lijf heeft. Begin eens bij je schouders, zijn je schouders recht of lopen ze meer rond af? Vergelijk je schouders eens met je heupen, zijn je schouders breder of smaller dan je heupen of zijn ze ongeveer gelijk? En heb je een mooie taille of zie je daar weinig van?

Er zijn een aantal basisfiguren die je helpen om te bepalen welke vorm je lichaam heeft. Ik zal ze allemaal even uitleggen.

Lichaamsvormen

– V-vorm, soms ook wel driehoek genoemd. Je schouders zijn duidelijk breder dan je heupen en ze zijn recht en hoekig. Je hebt weinig taille en een platte kont.

– H-vorm, ook wel rechthoek genoemd. Je schouders en heupen zijn (ongeveer) even breed. Je hebt nauwelijks of helemaal geen taille. Je hebt een platte kont en rechte heupen.

– A-vorm, ook wel triangel genoemd. Je schouders zijn duidelijk smaller dan je heupen. Je hebt echt een taille. Je heupen en dijen zijn recht en je hebt een platte kont.

– X-vorm. Je schouders zijn even breed als de heupen en ze zijn hoekig. Je hebt duidelijk een taille. Je heupen zijn recht en je kont is iets gewelfd.

-8-vorm, ook wel zandloper genoemd. Je schouders zijn even breed als je heupen en ze lopen rond. Je hebt een duidelijke taille. Je heupen en je kont zijn ook rond.

– 0-vorm, ook wel peer genoemd. Je schouders zijn smaller dan je heupen en je schouders lopen af naar beneden. Je hebt een duidelijke taille. Je heupen, dijen en kont zijn rond.

– O-vorm, ook wel appel genoemd. Je schouders zijn smal en lopen af naar beneden. Je kont is rond en je hebt forse (boven)benen. Je hebt geen taille.

Het kan ook zijn dat je een beetje tussen 2 vormen in zit, dus voel je niet gelijk hopeloos als je nergens bij lijkt te horen. Het is belangrijk om je lichaam in evenwicht te brengen door je kleding. Dus als je schouders smaller zijn dan je heupen kun je daar wat meer volume gebruiken. Als je niet zo blij bent met je heupen kies dan voor een A-lijn rok of een broek met rechte pijpen.

Als juist je heupen smaller zijn dan je schouders kun je wat meer volume rond je heupen gebruiken. Hou het dan bovenaan bij je schouders zo rustig en clean mogelijk.

Als je schouders en heupen gelijk zijn leg dan altijd het accent op je taille (of je die nu hebt of niet).

Nu je er achter bent welke vorm je lichaam heeft kun je door je kleding een heel ander beeld neer zetten dan eerst. Ik zal nog meer artikelen gaan schrijven over wat nu goed is voor welke lichaamsvorm dus ook jouw vorm komt een keer aan de beurt.

Heel veel succes met deze oefening en ik ben heel benieuwd of je een andere vorm hebt dan je dacht te hebben. Laat het me weten via een comment!

Liefs,

Alieke