Van 5 t/m 14 oktober is het weer Dutch Sustainable Fashionweek!

Je hebt vast wel eens van de ‘gewone’ fashionweek gehoord in Loden, Parijs of New York. Maar wist je dat er ook een sustainable fashionweek is? En dan nog wel in Nederland 🙂  

Tijdens deze fashionweek zijn er heel veel verschillende evenementen in veel verschillende steden. De steden waar activiteiten georganiseerd worden zijn: Amsterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Rotterdam, Haarlem, Kampen, Tilburg, Zwolle en Maastricht. Alle evenementen vind je hier

Zelf shoppen

Heb je deze week misschien juist geen tijd, maar wil je wel graag eens in een winkel of webwinkel naar duurzame mode kijken? Dat kan! Er zijn winkelroutes beschikbaar en er is ook een lijst met webwinkels waar ze duurzame kleding verkopen. Misschien een idee voor een volgend dagje shoppen??

Waarom duurzaam?

Misschien vind je het nog een beetje vreemd die duurzame mode en vraag jij je af wat daar dan zo belangrijk aan is. Bij duurzame mode wordt heel veel rekening gehouden met het milieu, dat dit zo min mogelijk belast wordt, en ook met de mensen die de kleding maken. Zij krijgen een eerlijk loon, dat wil jij toch zelf ook? 

Je eigen gezondheid

Maar wist je dat duurzame kleding ook beter is voor je eigen gezondheid? Je hebt vast wel een aantal kledingstukken van katoen in je kledingkast hangen. Een t-shirt bijvoorbeeld. Wist je dat op dit t-shirt bijna 200 gram aan chemicaliën zit? En je kan wel bedenken dat chemicaliën op je huid niet het beste is wat je kunt dragen. Je eigen gezondheid is er dus ook mee gemoeid. Je kunt dan beter kiezen voor shirts van biologisch katoen, hennep of bamboe. 

Plastic soup

Ook zit er in kleding van nylon, fleece, acryl en polyester plasticvezels die bij elke wasbeurt wel meer dan 1900 vezels loslaten. Deze vezels zijn zo klein dat ze niet gefiltert worden bij de rioolwaterzuivering. Al die plasticvezels komen zo dus in de oceanen terecht wat weer heel slecht is voor de dieren. 

Het is dus voor iedereen beter om stapje voor stapje duurzamer bezig te zijn. Het hoeft niet allemaal in eens, elk stapje is er één. 

Ga jij naar een evenement van de Dutch Sustainable Fashionweek?

Liefs,

Alieke