5 stappen om je stijl te ontwikkelen als je die nog niet gevonden hebt

Van ons vrouwen wordt tegenwoordig zoveel verwacht. Je hebt je baan en/of je eigen bedrijf, je hebt een man/vriend, je hebt je gezin, je huishouden, je familie en vrienden, je sport om vooral fit te blijven. En dan ‘moet’ je er ook nog eens leuk uit zien, want hé het oog wil ook wat.

Er zijn verschillende manieren waarop we hier mee omgaan. Zelf ben ik steeds meer aan het loslaten dat het niet perfect hoeft allemaal en dat soms iets gewoon niet lukt. Voor mijn verjaardag vorige maand heb ik zo’n robotstofzuiger gekregen die ook nog eens kan dweilen, ja ja. Huishouden is niet één van mijn hobby’s namelijk en als iets het makkelijker kan maken dan wil ik dat wel proberen 😊

Maar om nu even op het ‘er goed uit moeten zien’ terug te komen. Hierin verdwalen we vaak ook. Elk seizoen zijn er weer nieuwe trends en willen we weer wat anders. Onze kasten hangen vol met kleding, maar we dragen de helft soms nog niet eens. (Dit levert trouwens ook weer stress op omdat je je daar weer schuldig over kunt voelen en het is gewoon niet fijn om een uitpuilende kledingkast te hebben) Je hebt vaak het gevoel dat je maar wat doet qua kleding, echt een eigen stijl, dat weet je gewoon niet zo goed.

Laat ik je daar nou 5 super handige tips voor geven zodat jij gelijk kunt beginnen met het ontwikkelen van je eigen kledingstijl. Je weet dan precies wat je uit wilt stralen en wat je zelf mooi vind. En dat maakt het 10 keer makkelijker om de kleding te kiezen waar jij je geweldig in voelt.

Ben je er klaar voor? Je hebt er wel even tijd voor nodig want we beginnen gelijk met een opdracht waar je even voor moet gaan zitten.

1. Wie ben jij?

We zijn op zoek naar jouw stijl, dus is het ook belangrijk om te weten wie jij bent. Wat wil jij uitstralen? Wat wil jij dat anderen van jou zien/onthouden?

Als jij dit precies weet is er ineens kleding die je niet meer wil dragen. Wat eerst nog ‘ok’ was valt nu af omdat het niet past bij wie jij bent en wat je wilt uitstralen.

Goed, schrijf nu 5-7 woorden op die jou omschrijven én wat je uit wilt stralen. Ik zal je een beetje op weg helpen:

 creatief, zakelijk, warm, vrolijk , geordend, relaxed, krachtig, professioneel, betrouwbaar, benaderbaar, successvol, modern, luxe, elegant, sportief, stoer, vrouwelijk, dynamisch, uniek en to-the-point.

Dit is maar een kort lijstje van een aantal woorden. Ga hier echt even voor zitten en begin gewoon te schrijven wat er in je op komt als je jezelf wilt omschrijven. Misschien is het wel makkelijker om te beginnen met op te schrijven wat je uit wilt stralen en dan daarna pas over te gaan op woorden die jou omschrijven. Schrijf gewoon alles op, door elkaar, het maakt niet uit. Als je echt niks meer kunt bedenken kun je eens bewust gaan kijken wat je op hebt geschreven. En ga dan filteren tot je 5-7 woorden over hebt. Je kunt alle kleding die in je kast hangt bekijken met deze woorden in gedachten en ook alles wat je nog nieuw gaat kopen, koop het alleen als het echt bij je stijlwoorden past. Ik ben heel benieuwd wat jouw woorden zijn geworden!

 2. Wat heb je nodig?

En dan bedoel ik welke kleding maakt dat jij er op je best uit ziet. Elke vrouw heeft weer een ander lichaam. En elk lichaam heeft weer iets anders nodig om er op z’n best uit te zien. Om te weten wat jouw basisvorm is, (dit kan recht, recht/rond, rond/recht of rond zijn) kun je de handige checklist downloaden die ik voor je gemaakt heb.

Het komt er op neer dat als jij een rechte basisvorm hebt je voor rechte lijnen, stoffen en details moet kiezen.

Heb je een recht/ronde basisvorm, dan kies je ook voor de rechte lijnen e.d., maar dan wel met 1 of hooguit 2 ronde elementen in je outfit.

Heb je een rond/rechte basisvorm, dan kies je voor de ronde lijnen, stoffen en details met 1 of hooguit 2 recht elementen in je outfit.

En heb je een ronde basisvorm dan kies je alleen voor ronde lijnen, stoffen en details.

Is het dan nog niet helemaal duidelijk of wil je gewoon meer weten? Dan wil ik je van harte uitnodige om ‘ontdek jouw eigen(wijze) kledingstijl’ te boeken.  We gaan dan aan de slag met het ontdekken van jouw eigen kledingstijl.

 3. Waar wordt je blij van?

Weet jij al van welke kleding, kleuren en accessoires jij helemaal blij wordt? Waarschijnlijk sta je hier nooit zo veel bij stil. Maak nu eens een lijst van alle kleding, kleuren en accessoires in je kledingkast waar je echt blij van wordt en die je graag draagt. Als je lijst compleet is bedenk dan per item waaróm je er zo blij van wordt. Is het de kleur, de pasvorm, een specifiek detail, de stof, de vorm? Deze oefening maakt je heel erg bewust van waar je echt blij van wordt.

 4. Buiten je comfortzone gaan

Je weet nu waar jij blij van wordt. Je weet ook wat je stijlwoorden zijn en wat voor jouw lichaam het beste werkt. Maar als je het allemaal lekker veilig houd is toch ook wel een beetje saai? Dus kom lekker uit je comfortzone en draag eens wat anders.

De volgende keer als je iets leuks ziet, denk dan niet gelijk ‘oh dat is niks voor mij’, maar bedenk of je er blij van wordt. Bedenk of het bij je stijlwoorden en je basisvorm past. Als dat allemaal zo is, dan moet je het zeker gaan passen! Dit item is misschien buiten je comfortzone, maar het past wel helemaal bij je. En door deze items groeit en ontwikkeld je eigen stijl stukje bij beetje.

 5. Duik je kledingkast in!

En om er maar gelijk mee aan de slag te gaan kun je shoppen in je eigen kledingkast. Kijk welke outfits jij kunt maken, en dan niet op de manier die je altijd al deed hé. Combineer eens andere dingen met elkaar en kijk wat je ervan vind. Neem van elke outfit die je maakt een foto. Op een foto zie je veel beter hoe iets je staat dan dat je gewoon voor de spiegel staat.

Combineer eens kleding van verschillende stijlen met elkaar en zie wat dat met je doet. Ga los in je eigen kledingkast!

Heel veel succes met het ontwikkelen van je eigen stijl.

Liefs,

Alieke