Waarom jouw partner je zo irriteert (en hoe je dit kunt veranderen)

We ergeren ons allemaal wel eens aan onze partner. Dit is volkomen normaal trouwens 🙂 Soms wordt iets echt een irritatiepunt omdat het steeds weer terug komt en gaan we er steeds meer van balen. Dan is het belangrijk om met elkaar te gaan praten over dit punt. Maar ja, dat communiceren is nog een heel ding, want ook dat doen we soms op een andere manier. Het is in ieder geval belangrijk om rustig te blijven en om open te staan voor de ander. 

Het irritatiepunt

Er zijn heel veel verschillende punten die een irritatiepunt kunnen zijn. Ik zal een aantal voorbeelden noemen:

  • Jij, of je partner, bent erg ambitieus en de ander helemaal niet. Dit kan voor irritatie zorgen omdat je het gevoel hebt dat de ander niks onderneemt om verder te komen en te groeien en de ander voelt zich juist gepusht om dingen te gaan doen terwijl hij/zij gewoon tevreden is met hoe het is. 
  • Jij, of je partner, vind het belangrijk om nieuwe dingen te proberen en gewoon te kijken hoe het gaat, de ander kijkt liever eerst de kat uit de boom en gaat meer voor veiligheid. 
  • Jij, of je partner, doet dingen op gevoel. Je vertrouwt op je intuïtie. De ander beredeneert liever alles met het hoofd en maakt zo een afweging. 
  • Jij, of je partner, bent heel zorgzaam en verzorgend naar de mensen om je heen. Je helpt altijd anderen zelfs als ze daar niet om vragen. De ander vind dat ze het eerst maar eens zef moeten proberen en dan kun je altijd nog kijken of en hoe je kunt helpen. 
  • Jij, of je partner, wil graag plezier hebben in het leven. Je moet alles niet zo serieus nemen en gewoon lol hebben. De ander vindt dit veel te frivool, je hebt toch ook verantwoordelijkheid?

En zo zijn er nog heel wat meer voorbeelden te verzinnen die een irritatiepunt kunnen zijn. 

Het is je partner

We hebben vaak het gevoel dat het aan de ander ligt. We beschuldigen zo makkelijk. Maar er zitten altijd twee kanten aan het verhaal. En als je verder durft te kijken ligt er heel vaak voor onszelf een les in. Ik ga er nu vanuit dat er geen complexe problemen zijn, maar gewoon één of een paar irritatiepunten. Die irritaties kun je vaak uit de weg ruimen door wederzijds begrip. En daar kan ik bij helpen 🙂 

Van irritatie naar begrip naar liefde naar persoonlijke groei

Ik zal een heel persoonlijk voorbeeld geven. Een irritatiepunt van mij naar mijn man toe is dat ik soms vind dat hij niet genoeg doet. Hij kan heel relaxt op de bank hangen terwijl ik op zoek ben naar het volgende ding dat ik kan gaan doen. Ik krijg dan af en toe het gevoel dat hij liever lui dan moe is en ik… ‘ik ben zo druk bezig!’ 

Sinds we beide de persoonlijke kracht test hebben gedaan is mij helemaal duidelijk waarom ik dit zo voel en waarom hij dit zeker niet expres doet. Ik zal het je laten zien

Zoals je in dit grafiekje ziet scoor ik het hoogst op rood. De kleurfamilie van de passie en ambitie. Ik hou ervan om bezig te zijn, om ervoor te gaan en om resultaat te zien. Nu zal ik je het grafiekje van mijn man laten zien. 

Hij scoort juist niet hoog op rood, maar wel hoog op oranje (waar ik dan weer juist het laagst op scoor). De oranje kleurfamilie is van avontuur en plezier, durf te spelen. Hij is heel goed in relaxen en in het moment leven. 

Na het zien van deze scores kon ik hem veel beter begrijpen en hij mij. Een les die ik van hem mag leren is dat ik mag relaxen. Ik hoef niet altijd aan te staan en bezig te zijn. Ik mag plezier maken. Een les die hij van mij mag leren is dat door dingen te doen, door aan te pakken, je resultaten krijgt en dat voelt goed. 

We snappen elkaar nu een stuk beter en als we weer in een valkuil stappen hebben we al snel door waar het aan ligt en kunnen we het uit de weg ruimen. 

Wil jij ook minder irritaties en meer begrip en liefde voor elkaar?

Ik weet dat irritaties niet bepaald bevorderend zijn voor je relatie. En toch hebben we er allemaal mee te dealen. Maar je kunt het ook omdraaien en leren van je partner. Zijn jullie nieuwsgierig wat dit voor jullie kan betekenen? Ik geef nu ook partnersessies. Via Jouw blauwdruk, jouw leven krijg je een idee van hoe het werkt. Het is de bedoeling dat jullie samen bij de sessies zijn, zodat je er echt samen mee aan de slag kunt. 

Ik gun jou ook een relatie met minder irritatiepunten en meer begrip en liefde voor elkaar. 

Liefs, 

Alieke

Feel Fierce Female

Feel Fierce Female

Ontvang elke week mijn inspiratiemail zodat jij aan jezelf kunt blijven werken. Met handige tips, inspiratie en persoonlijke verhalen.