Helpt jouw mentaliteit je wel vooruit? 

Weer een blog met een uitdagende vraag voor jou 🙂 Ik houd ervan om je uit te dagen, en dat helpt jou ook gelijk om echt stappen te gaan maken. 

Als eerste wil ik even duidelijk maken wat ik met mentaliteit bedoel, omdat er veel verschillende uitleggingen van zijn. Met mentaliteit bedoel ik je houding, je reactie op dingen en mensen in je leven. En, zoals je misschien al vermoed, heb jij niet maar één mentaliteit. Op je werk is je mentaliteit misschien anders dan thuis en die is weer anders dan bij je vrienden of familie. 

Vind je het fijner om deze blog in video vorm te kijken? Klik dan hier om naar de video te gaan. 

Jouw mentaliteit kan dus per situatie en per persoon verschillen. En dat is niet zomaar, dat heeft een oorzaak. 

Je mentaliteit bestaat namelijk uit 5 verschillende onderdelen:

  • je gevoelens/emoties
  • je acties
  • je motivatie
  • de relatie met de ander
  • hart of hoofd

Je mentaliteit over jezelf

Om het wat duidelijker te maken gaan we kijken naar de mentaliteit die je over jezelf hebt. Als eerste de gevoelens en emoties die je over jezelf hebt. Zijn jouw gevoelens over jezelf meer positief of negatief? Je mag gewoon eerlijk zijn, dus ook als je merkt dat je meer negatieve gevoelens over jezelf hebt is dat goed. Dan is het tenminste duidelijk en kun je van daaruit aan de slag. 

Het volgende waar we naar kijken zijn je acties. Je hebt pro-actieve acties en re-actieve acties. Als je pro-actief reageert dan neem je initiatief, dan geef je richting aan hoe jij wilt dat het gaat. Als je re-actief reageert dan is dat meer passief. Je kijkt wel wat er op je af komt en reageert daar dan op. Je bent sneller geneigd je aan te passen. Dus als je naar jezelf kijkt reageer jij dan meer pro-actief of meer re-actief? 

Dan gaan we nu kijken naar je motivatie. Achter hoe jij reageert zit een motivatie. Dat is de reden waarom jij zo reageert. En dit heeft alles te maken met wat jij allemaal hebt meegemaakt in je leven. Dit kan dus erg veel bij je los gaan maken als je hier over na gaat denken. Verschillende motivaties zijn bijvoorbeeld egoïsme of onbaatzuchtigheid. Is je motivatie vooral op jezelf gericht of op een ander?

De relatie met anderen is ook een belangrijk onderdeel van je metaliteit. Voorbeelden van relaties met anderen zijn samenwerken, manipuleren, passief, agressief, assertief of toegeeflijk. Je mag nu even bedenken hoe jij in het algemeen met mensen omgaat. Er zullen vast wel één, of meerdere, mensen zijn waarop jij heftig reageert, die laten we nu even buitenbeschouwing. 

En als laatste reageer jij vooral vanuit je hoofd of vanuit je hart? Waaruit komt je eerste reactie? Het is misschien handig om per onderdeel op te schrijven hoe jouw mentaliteit naar jezelf is. Dan staat het op papier en is het duidelijk en overzichtelijk. 

Je mentaliteit op andere gebieden

Hierboven hebben we echt specifiek naar jezelf gekeken, maar je mentaliteit gaat verder dan dat. Als je hier echt in wil duiken mag je per gebied in je leven, zoals werk, privé, familie, vrienden, enz., deze onderdelen afgaan en zo wordt het heel inzichtelijk wat jouw mentaliteit is op welk gebied. En dat biedt je de mogelijkheid om aan iets te gaan werken. 

Ook kun je bij specifieke mensen de onderdelen doorlopen en kijken waarom jij op een bepaalde manier reageert naar hen. Dit kan natuurlijk wel heftige dingen oproepen, dus doe dat alleen als je er klaar voor bent om er iets mee te gaan doen. 

Ik snap dat dit best uitdagend en moeilijk kan zijn en dat je er misschien wel helemaal geen zin in hebt. Maar dit kan je ook heel erg laten groeien en je weer vooruit helpen in je leven. Ga er dus mee aan de slag! Kies eerst het gebied dat je wel ziet zitten en daarna kun je steeds een ander stukje aanpakken.

Je kunt ook deze blog lezen en het interessant vinden, maar als je er verder niks mee doet kun je ook niet groeien, veranderen en vooruit komen in je leven. En ik wil je juist uitdagen om te gaan vernieuwen en bouwen aan jezelf zodat jij je leven kunt creëren zoals jij dat graag wilt. 

Als je wel wat hulp kunt gebruiken om een eerste stap te gaan zetten, wil ik je graag uitnodigen voor mijn masterclass ‘Krachtig jezelf zelf zijn’.

Dan ga ik jou laten zien wat jouw grootste kracht is, wat dit betekent, hoe je dit gebruikt en hoe je dat kunt laten zien. En ook laat ik je het gebied zien dat voor jou op dit moment het belangrijkste is en dan weet je gelijk waar je kunt beginnen 🙂 

Ik wens je veel succes én eerlijkheid om jouw mentaliteit te ontdekken. 

Liefs, 

Alieke

Feel Fierce Female

Feel Fierce Female

Ontvang elke week mijn inspiratiemail zodat jij aan jezelf kunt blijven werken. Met handige tips, inspiratie en persoonlijke verhalen.