Neem de verantwoordelijkheid over je leven

Wij zijn heel snel geneigd om alles af te schuiven en iets of iemand anders de schuld te geven. In sommige gevallen kun je er ook echt niets aan doen, maar in behoorlijk veel gevallen kun je er zeker wel wat aan doen. Het draait om verantwoordelijkheid nemen. 

Ook dit is weer een pittig onderwerp, die bij sommigen echt niet lekker valt. Maar als jij er klaar voor bent om met jezelf en je leven aan de slag te gaan, kan dit een heel goed begin zijn. (Kijk je liever de video? Klik dan hier)

Maak het helder

De eerste vraag die ik je ga stellen is om je leven, op dit moment, een cijfer te geven. Hoe blij ben jij met je leven? Zijn er veel dingen in je leven waar je van baalt of niet zo veel? 

Door deze vraag te beantwoorden ga je het helder maken voor jezelf. Je bent eerlijk naar jezelf over hoe jij vind dat je leven gaat. Dat kan best lastig zijn om het nu ‘officieel’ te erkennen dat je leven misschien niet is wat je gehoopt had dat het zou zijn. Maar het kan alleen maar beter worden vanaf hier 🙂 

Ik kan je op deze manier natuurlijk niet super specifiek helpen, maar ik heb wel een aantal hele goede tips voor je. Ze zijn niet makkelijk hoor, maar ze gaan je leven zeker veranderen. Ga er dus mee aan de slag! 

Tip 1: Stop met afschuiven

Er gebeurt elke dag van alles in je leven. Sommige situaties zijn echt niet leuk. Mensen kunnen anderen erg veel pijn doen, bewust of onbewust. Maar je kunt niet blijven wijzen naar de ander. Zo lost de situatie nooit op en blijf je er in hangen. Dus in plaats van anderen de schuld te blijven geven, kijk eens naar jezelf wat jij er aan kunt doen. Neem zelf de verantwoordelijkheid in situaties in je leven. 

Tip 2: neem zelf actie

Een positieve manier om hiermee om te gaan is om los te laten wat de ander gedaan heeft. Hier kun je niks meer aan veranderen. Jij kunt nu zelf het heft in handen nemen en beslissen hoe jij ermee wilt dealen. Jij baalt van deze situatie, hoe veel aandacht wil je het dan nog geven? Laat het los en ga verder. Ga plannen maken voor wat jij wel wilt. (in de video noem ik een voorbeeld uit mijn eigen leven. Die vind je bij 4:50 min.)

Actie nemen betekent soms:

  • dingen gaan doen
  • dingen niet meer doen
  • dingen los laten
  • dingen veranderen

Tip 3: Bekijk het van de positieve kant

Jij zit misschien wel in een situatie waar je echt zelf helemaal niks aan kunt doen. Tip 1 en 2 kun je niet toepassen omdat het helemaal buiten je om gaat. Maar er is tóch iets dat je kunt doen. Ga op zoek naar een positief punt van jouw situatie. Hoe slecht een situatie ook is, er zit meestal toch ook een positieve kant aan. Misschien is je relatie/gezin hechter geworden, of heeft het je een bepaald inzicht opgeleverd. Misschien heeft het je wel iets geleerd waar je dankbaar voor kunt zijn. 

Door dit te doen veranderd je focus. Je kijk op de situatie veranderd. Steeds als je door de situatie weer in de put zit, stop je jezelf en denk je aan de positieve dingen die het je opgeleverd hebben. Door er op deze manier in te gaan staan breekt het de negatieve spiraal en zie je misschien ineens een kans voorbij komen die de dingen voor je veranderen. 

Verleg je focus en ga met jezelf aan de slag

Dit was best veel denk ik, maar als je echt verandering wilt in je leven moet je hier zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. Ga dus met mijn tips aan de slag. Ik weet ook dat het soms lastig is om ergens te beginnen. Als je een zetje nodig hebt wil ik je daar graag bij helpen. 

Ik wil je dan van harte uitnodigen om mee te gaan doen met mijn masterclass ‘krachtig jezelf zijn’. Ik ga je laten zien wat jouw grootste kracht is. Dit kun je dan gaan omarmen en in gaan zetten in je leven. Maar ik ga je ook laten zien wat op dit moment het aller belangrijkste is in je leven. Daar mag je dan mee aan de slag gaan, dat wordt je beginpunt om mee te starten. 

Ik hoop dat dit je nieuwe inzichten heeft opgeleverd en dat je er ook echt mee aan de slag gaat. 

Liefs, 

Alieke

Feel Fierce Female

Feel Fierce Female

Ontvang elke week mijn inspiratiemail zodat jij aan jezelf kunt blijven werken. Met handige tips, inspiratie en persoonlijke verhalen.