Balans

Vandaag een blog over het leren om prioriteiten te stellen.

Dit is heel belangrijk om rust in je leven te creëren en ook om je goed over jezelf te voelen. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen en dan mag jij aan de slag 🙂

We kijken naar:

– hoe ontdek ik mijn prioriteiten

– hoe stel ik mijn prioriteiten

– hoe houd ik mij aan mijn prioriteiten

 

Hoe ontdek ik mijn prioriteiten

Neem even rustig de tijd om hier mee aan de slag te gaan.

Heb je pen en papier bij de hand?

Maak een lijst van wat je in je dagelijkse leven moet én wil doen.

Waarschijnlijk heb je een hele waslijst nu 🙂

Loop je lijst eens na om te zien of er dingen tussen staan die je niet persé hoeft te doen en die je ook niet leuk vind om te doen. Deze kun je al lekker schrappen.

Er blijft nog genoeg over hoor, want er zijn veel dingen die gewoon moeten gebeuren die we misschien ook niet zo leuk vinden.

Probeer nu een verdeling, groepen, te maken van alles wat op je lijstje staat. Bijvoorbeeld: gezin, ik, werk, hobby, huishouden, vrijwilligerswerk, e.d. Het is de bedoeling dat je elk ding van je lijstje verdeeld in een groep. Hierdoor krijg je meer overzicht en wordt het beter behapbaar.

Nu je alles verdeeld hebt in groepen is het tijd voor de volgende stap.

 

Hoe stel ik mijn prioriteiten

Nu is het tijd om na te denken in welke volgorde jij de groepen, je prioriteiten, wilt zetten.

Wat is het belangrijkste, en daarna, enz. Je werk neemt misschien wel het grootste deel van de week in beslag of je gezin. Dan is dat dus het belangrijkste.

Denk er goed over na wat jij belangrijk vind. Zijn er misschien dingen die je niet hoeft te doen of dingen die een ander voor je kan doen? Kijk goed naar elk puntje dat je hebt opgeschreven en vraag je af of het écht moet, of je er blij van wordt. En als het wel moet, moet jij het dan persé doen of kan een ander het ook prima doen. Probeer de lijst zo kort mogelijk te maken.

Je hebt nu een goed overzicht van al de dingen die jij belangrijk vind. Tijd voor de volgende stap.

 

Hoe houd ik mij aan mijn prioriteiten

Om je ook echt aan je prioriteiten te houden is het handig om een planning te maken. Misschien ben jij wel helemaal niet het type voor een planning, maar het laat je zien of je tijd over hebt of te kort komt. Het wil niet zeggen dat jij je precies aan die planning moet houden.

Begin met elke dag op te schrijven wat er in ieder geval gebeuren moet en op welke tijd. De tijd daar tussen kun je de andere dingen inplannen. Nu zie je precies op welke dagen je tijd over hebt en op welke dagen je tijd te kort komt. Misschien heb jij wel zo hard in je lijstje gesnoeid dat je echt tijd over hebt, voeg dan dingen toe die je echt leuk vind om te doen.

Misschien blijkt wel dat je helemaal geen tijd over hebt. Dan moet je toch echt nog eens heel kritisch naar je lijstje gaan kijken. Wat kan er weg, wat kan een ander voor mij doen?

Je kunt ervoor kiezen om echt met de planning te gaan werken. Je kunt bijvoorbeeld een weekplanning op zondag invullen, voor zover dat al kan, of elke avond een planning voor de volgende dag maken. Net wat jij handig en fijn vind. Als je niet met de planning wilt werken omdat het in je hoofd zit, is dat ook prima.

Zelf werk ik ook vaak zonder planning, maar dan heb ik wel eerder de neiging om toch af te wijken. Dit zorgt dan al snel voor stress en ongeduld bij mij. Maar als ik dan even de tijd neem om te kijken wat er mis is en ik weer terug ga naar mijn prioriteiten dan komt de rust weer terug.

Om je een voorbeeld van mijzelf te geven, dit zijn mijn prioriteiten:

– mijn relatie met God (dit houd in dat ik elke dag de tijd neem voor een stukje Bijbelstudie en dat ik God bij alles wat ik doe betrek)

– mijn gezin (op dit moment gaat Devi mijn oudste 1 dag in de week naar een gastouder en 1 morgen naar de peuterspeelzaal, de rest van de week zorg ik voor mijn beide jongens. Over ruim een maand gaan ze allebei 2 dagen naar de gastouder en dan heb ik weer meer tijd voor Fierce in Fashion. Onder mijn gezin valt niet alleen de zorg voor onze kinderen, maar ook tijd met Lucas mijn man doorbrengen en tijd voor mijzelf hebben om bijvoorbeeld te sporten of lekker niks te doen. Ook vind ik het belangrijk om gezond te eten en daarom ben ik altijd op zoek naar leuke en lekkere recepten en bak ik regelmatig wat lekkers en gezonds voor tussendoor.)

– mijn werk (ik heb 2 banen op dit moment, ik werk ook nog ongeveer 8 uur per week voor Stichting Stephanos en natuurlijk voor Fierce in Fashion)

– mijn huishouden (dit vind ik echt het minst leuke om te doen, maar als ik een huis wil wat netjes is zal ik er toch ook tijd voor moeten maken. Dit is trouwens wel een ding wat ik in de toekomst misschien ga uitbesteden 🙂 maar voorlopig zit dat er nog niet in)

Ik hoop dat je door dit artikel wat meer overzicht in je leven krijgt en je hierdoor veel fijner zult gaan voelen.

Wat zijn de prioriteiten in jouw leven?

Liefs,

Alieke