7 tips bij het voorkomen van miskopen

Het overkomt ons allemaal wel eens: je ziet een kledingstuk in de winkel of online, je vindt het geweldig dus je koopt het. Maar eenmaal thuis voelt het toch niet goed, je kunt het met niks anders combineren, je vindt het nog steeds heel mooi maar het past gewoon niet bij jou. Je hebt regelmatig zo’n terleurstelling en het frustreert je dat het steeds weer gebeurd. Maar hoe voorkom je het doen van die miskopen? 
Ik geef je 7 tips die je gaan helpen om het doen van miskopen te verminderen. 

1. Ken je eigen stijl en lichaamsvorm

Dit is gelijk één van de allerbelangrijkste stappen om die miskopen te voorkomen. Weet wat jouw kledingstijl is, weet wat je wilt uitstralen. En het belangrijkste van deze 2 is te weten wat er bij je lichaamsvorm past. Als jij bijvoorbeeld een rechte lichaamsvorm hebt zullen die mooie zwierige jurken en rokken je niet staan. En andersom, als je een ronde lichaamsvorm hebt, zullen die strak gesneden blazers en blouses je niet staan. Het voelt ook niet goed als je ze draagt. 


Weet jij nog niet zo goed wat jouw lichaamsvorm is? Download hier mijn gratis check je basis checklist en ontdek het, zodat jij verder kunt met het voorkomen van miskopen. 

2. Maak een lijstje en houdt je er aan

Voordat je gaat winkelen, maak een lijstje van de kledingstukken die je echt nodig hebt. Wees specifiek; welke kleur moet het zijn? wat moet het verder hebben? Brede kraag, zakken, strak of uitlopend?
Op deze manier blijf je gefocust en voorkom je dat je wordt verleid door impulsaankopen. Probeer je aan je lijstje te houden en koop alleen items die daarop staan.

3. Pas altijd voordat je koopt

Voordat je iets koopt is het heel belangrijk om het te passen. Door te passen weet je of het comfortabel zit, of je taille e.d. op de juiste plek voor jou zit. Je kunt ook zien wat de kleur voor je doet. Om goed te kunnen zien of de kleur je goed staat moet je het bij daglicht bekijken. In een winkel kun je het het beste bij de etalage bekijken. Bij de pashokjes is vaak hele slechte verlichting om het goed te kunnen beoordelen. 

4. Kun je het combineren? 

Voordat je iets koopt moet je eerst even goed bedenken waarmee je dit kunt combineren. Schiet je zo niks te binnen waarmee je het kunt combineren? Laat het dan maar hangen, want dan blijft het toch maar in je kast liggen. Weet je in ieder geval 2 dingen waarmee je het kunt combineren? Neem dan lekker mee en ga thuis kijken of je het met nog meer dingen kunt combineren. 

5. Is het van goede kwaliteit? 

Je kunt altijd wel gaan voor de goedkope items (want dan kun je meer kopen toch?), maar deze zijn ook zo weer kapot. Als je iets echt mooi vindt is kwaliteit belangrijk. Je wilt dat het in ieder geval een heel seizoen (wel echt minimaal) meegaat. Veel goedkope items zijn ook van stofjes gemaakt die niet fijn zitten, ze schuren of prikkelen, en dat zit niet fijn waardoor je het niet meer gaat dragen. Let dus goed op de kwaliteit van wat je koopt. 

6. Neem je tijd

We leven in zo’n gehaaste tijd dat je soms geen rust hebt om een beslissing te maken. Maar zeker voor de wat duurdere kledingstukken is mijn advies om er de tijd voor te nemen voordat je koopt. Als je wat twijfel hebt maak dan een foto van het kledingstuk (bij goed licht) en ga thuis kijken of en hoe je het kunt combineren met wat je al hebt. Neem je tijd om de beslissing te maken.

7. Wees kritisch over trends

De trends vliegen je elk seizoen weer om de oren. Maar laat je hier niet zo door leiden. De trends komen en gaan weer net zo snel. Kies de kleding die bij jou past en waar jij blij van wordt. Het is veel belangrijker dat je weet wat bij jou past en wat jij wilt uitstralen, dan dat je met alle trends mee loopt. 

Voorkom miskopen

Dus voor het voorkomen van miskopen moet je helder hebben welke kleding er bij je lichaamsvorm past en wat jij wilt uitstralen. Je moet duidelijk maken wat je nodig hebt, zo specifiek mogelijk en goed nadenken of je het kan combineren met wat je al hebt. Altijd de kleding passen voordat je het koopt en goed letten op de kwaliteit of dat is wat jij zoekt. 

Met al deze tips kun je al heel wat miskopen gaan voorkomen. Maar wil je hier serieus mee aan de slag? Ik help je graag met een koffersessie. Je neemt een selectie van je kleding mee (zoveel als lukt) en daar gaan we naar kijken en outfits mee maken. We gaan kijken naar wat jij wilt uitstralen en wat er bij je lichaamsvorm past. Je krijgt alle handvaten van mij om die miskopen vanaf nu te gaan voorkomen. Dit gaat je heel wat geld en frustratie besparen kan ik je vertellen. 

Groetjes,

Alieke