In 7 stappen naar jouw kleding code

Heb jij al ontdekt wat jouw kleding code is? Dit zijn de kledingstukken die je veel draagt en hoe je die combineert. Het is handig om je kleding code te weten zodat je sneller je outfit uitgezocht hebt. Je weet dan al, als ik dit kledingstuk draag dan kies ik er uit deze categoriën iets bij. Bijvoorbeeld een spijkerbroek met een shirt en een vest met een mooie ketting. Je hoeft dus veel minder na te denken over het combineren omdat je al een kleding code hebt voor elk kledingstuk. 

Ik laat je in 7 stappen zien hoe je dit dan maakt en wat er voor nodig is om te weten. 

Stap 1: weet wat je goed staat

Het is belangrijk om te weten wat je goed staat zodat je kleding draagt waar jij je goed en zelfverzekerd in voelt. Door foto’s van je kleding te maken kun je goed beoordelen of iets je goed staat of niet. Als je in de spiegel kijkt kun je het lang niet zo goed beoordelen. Probeer maar eens! 

Voor mij werkt een recht rokje met aansluitend shirt en een jasje of vest heel goed. 

Wat het beste bij jou staat hangt af van je basisvorm en je lichaamsvorm. Om je basisvorm en lichaamsvorm te ontdekken kun je de check je basis checklist downloaden.  

Stap 2: ontdek wat jouw stijlelementen zijn

Dit zijn de dingen die je steeds weer draagt. Bijvoorbeeld kettingen, of een kleur lipstick of jeans of hakken of sneakers of hoe jij je shirts draagt of je broekspijpen altijd iets oprolt. Iets wat je eigenlijk altijd draagt of op een bepaalde manier doet.  

Stap 3: wat vind je fijn om te dragen?

Kijk eens in je wasmand om te zien welke kledingstukken je veel draagt. Wat kunt je leren van je wasmand? Dat je graag broeken draagt of jurkjes? Dat je van katoen houdt of van gebreide items? Kijk ook eens terug naar de foto’s die je bij stap 1 gemaakt hebt en kijk welke kledingstukken je op veel foto’s aan hebt. 

Stap 4: van welke prints en patronen houdt je

Is er een print die je veel draagt? Bijvoorbeeld een panterprint of zebra? Of kies je vaak voor stippen, strepen of bloemenprint? Of zijn er meerder prints die je regelmatig draagt? En waar draag je de print dan het liefst? Als een jasje of vest of als een shirt of misschien wel als rokje of jurkje. 

Stap 5: welke accessoires gebruik je?

Kijk nog eens naar je foto’s. Welke accessoires zie je vaak voorbij komen? Zijn dit sjaals, kettingen, oorbellen, lippenstift, hoedjes, haarbanden, riemen of ringen? Welk accessoires ontbreekt er nooit in een outfit. Dit kan natuurlijk best eens wisselen, maar als je er 2 of 3 mag noemen welke draag je dan het vaakst? 

Stap 6: welke kleuren of kleurcombinaties draag je graag? 

Ook een belangrijk stijlelement is kleur. Welke kleuren draag je veel? Draag je veel ton-sur-ton (dezelfde kleur, maar in verschillende tinten) of natuurlijke kleuren of contrasterende kleuren? Draag je max. 1 kleur in je outfit of combineer jij er het liefst 2 of meer? 

Stem jij de kleur af op de gelegenheid, op hoe jij je voelt of op wat jij wilt bereiken? Je kunt heel veel doen met kleur, maar je moet wel eerst bepalen wat jij wilt. 

Stap 7: wat heb je nodig voor jouw levensstijl?

Welke kleding je draagt hangt natuurlijk ook erg van je levensstijl af. Waar heb je kleding voor nodig? Bijvoorbeeld, werk, privé, sport en uitgaan. Voor elk gebied heb je andere kleding nodig. En ook het seizoen speelt een rol. In de zomer ga je niet nog een jasje over je outfit dragen en in de andere seizoenen juist wel. Je kledingcode zal dus ook per seizoen verschillen. 

En dan nu jouw kleding code

Nu je naar al deze stappen hebt gekeken ben je er klaar voor om met je kleding code aan de slag te gaan. Ik ga je gelijk maar verklappen dat je meerder kleding codes nodig hebt 🙂 

Ik noemde in de laatste stap al dat je kleding hebt voor verschillende gelegenheden. Je hebt per gelegenheid 2-4 kleding codes nodig.

Bijvoorbeeld voor je werk: 

  • nette broek + blouse + blazer + nette schoenen + mooie ketting
  • recht rokje + top met print + jasje + hakken + sjaal

Of voor privé:

  • jeans + t-shirt + vest + sneakers + riem
  • jurkje + vestje + flats + oorbellen
  • jumpsuit + hakken + lipstick

Als je van alle stappen hierboven jouw stijlelementen opschrijft kun je gaan puzzelen om jouw kleding codes te gaan maken. 

Heel veel plezier hier mee!

Liefs,

Alieke

PS: Wil je echt aan de slag met het ontdekken van jouw stijl? En wil jij grip op je kledingkast krijgen? Als je beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan zijn mijn 2 online cursussen echt wat voor jou. Je kunt ze nu beide volgen voor maar € 47,- 

Mag ik je elke week inspireren met mijn Feel Fierce Female inspiratiemail?

Al veel vrouwen mag ik elke week inspireren om de fierce vrouw te worden die ze willen zijn. Wil jij dit niet mislopen? Meld je dan nu aan.