9 stappen naar een kledingstijl die bij je past

Jij bent op dit moment niet helemaal blij (of helemaal niet blij) met de kledingstijl die je hebt. Geloof me, je bent niet de enigste. Er zijn heel veel vrouwen die niet blij zijn met hun kledingstijl. Ze weten alleen niet wat ze dan moeten doen, dus doen ze maar niks of ze kopen iets nieuws wat ze vervolgens toch nooit dragen. Jij bent al zo ver dat je op zoek gaat naar een oplossing, super 🙂 

Om de kledingstijl te vinden die echt bij je past kun je deze 9 stappen doorlopen. Je moet er wel echt mee aan de slag om het resultaat te krijgen waar je naar op zoek bent. Maar dat wil je toch? 

1. Wat is je levensstijl

Om te bepalen welke kledingstijl bij je past is het slim om eerst naar je levensstijl te kijken. Hoe ziet een gemiddelde week er voor je uit? Wat doe je dan allemaal? En maak ook een overzichtje van hoe een gemiddelde maand er voor je uit ziet. Zo kom je er achter waarvoor je kleding nodig hebt. Hiervan maak je een kledingverdeling. Even een voorbeeldje voor je:

Voorbeeld kledingverdeling:

Stel je werkt 3 dagen per week, 2 dagen ben je thuis met de kinderen. Je sport 2x per week en je hebt af en toe een feestje waarvoor je wat extra moeite wilt doen. Dit betekent dat je kleding nodig hebt voor je werk, voor als je thuis bent met de kinderen, voor sporten en voor feestjes. De verhouding is dan:

 • 50% kleding voor vrije tijd (2 dagen thuis met kinderen + weekend)
 • 40% kleding voor werk
 • 7% sportkleding
 • 3% kleding voor feestjes

Dan gaan we het nog specifieker maken door per categorie te kijken wat je dan nodig hebt. Welke kleding draag je op je werk? Moet het netjes zijn of mag je het zelf weten? Draag je hakken of sneakers? Welke soort kleding vind je fijn om te dragen, broeken, rokken, jurken, e.d.? Pluis per categorie uit wat jij wilt. Schrijf dit ook onder de kledingverdeling die je gemaakt hebt. Klaar voor stap 2?

2. Maak een stijlrecept

Net als bij koken bestaat een stijlrecept uit ingrediënten. De ingrediënten voor jouw stijlrecept bestaan uit woorden. Kies een aantal woorden die passen bij wat jij wilt uitstralen. Hoe wil jij dat anderen jou zien? Houdt het bij 3-5 woorden anders is het te veel om te kunnen vertalen. Nu moeten we je stijlrecept verder gaan uit werken zodat je de woorden ook zichtbaar kunt maken. 

Voorbeeld stijlrecept

De woorden kunnen zijn:

 • expert
 • creatief
 • positief
 • down to earth

Bepaal dan wat elk woord voor jou betekent, bijvoorbeeld:

 • expert: clean, netjes, basic
 • creatief: kleurrijk, net even anders, opvallend
 • positief: licht, kleurrijk, vrolijk
 • down to earth: praktisch, warm, duidelijk

En dan gaan we de woorden nog verder vertalen naar hoe we ze kunnen laten zien in kleding en accessoires, bijvoorbeeld:

 • expert: duidelijke pasvorm, rechte lijnen, wat stuggere, gladde stof, duidelijke kleuren, goede kwaliteit
 • creatief: prints, kleurrijk, apart detail, kleuren combineren, verschillende materialen combineren
 • positief: lichtere kleuren, zachte materialen, luchtigheid
 • down to earth: warme kleuren, donkerder kleuren, praktische details zoals zakken en ritsen, geen overbodige frutsels

Met de woorden van je stijlrecept in gedachten kun je op pinterest een bord aanmaken en daar kleding op pinnen die je aanspreken. Als je ongeveer 30 items hebt kun je al heel goed zien wat jouw stijl is. Past het inderdaad goed bij de woorden die je had opgeschreven of zit er toch nog wat verschil in? Waar zit dat verschil dan in? Dan moet je misschien toch nog iets veranderen aan je stijlrecept. 

3. Bepaal je stijlwaarden

Iedereen heeft bepaalde voorwaarden waaraan kleding moet voldoen. Dit noemen we je stijlwaarden. Een voorbeeld van stijlwaarden zijn, dat kleding comfortabel moet zijn, dat je kleding niet te bloot moet zijn, dat je alleen maar duurzame kleding wilt dragen, enz. Als je kleding hebt die niet aan jouw stijlwaarden voldoen voelt dat meestal niet fijn. Je kunt er soms niet je vinger op leggen waardoor het komt, het voelt gewoon niet goed. Nu je dit weet kun je eens kijken welke items jij hebt die je die oncomfortabele gevoel geven en waardoor dit komt. Maak voor jezelf een lijstje van 3-4 stijlwaarden die voor jou belangrijk zijn. 

4. Maak een hou van en haat lijst

We gaan nu een hou van en haat lijstje maken. Eerst pak je je favoriete kleding erbij en kijk je wat het is waardoor je er zo van houdt. Schrijf alles op wat in je op komt. Dit kan bijvoorbeeld, de stof, de pasvorm, de kraag, de knopen, de halslijn, enz. zijn. Pak dan de kleding die je nooit draagt. Schrijf hiervan op wat je er niet mooi/fijn aan vind. Deze lijst helpt je om te bepalen of je iets wel of niet moet kopen. Als een kledingstuk iets heeft van je haat lijstje, dan moet je het dus niet kopen, want dan ga je het toch niet dragen omdat je dat ene ding haat. Dit is een lijstje dat je veel geld kan besparen 🙂 

5. Warm of koud

Ben jij een warm of een koud type? Je weet van jezelf wel wat je bent. Ik ben, zoals gewoonlijk, een mix. Als ik thuis aan het werk ben heb ik het vaak koud, dus draag ik dan een lekker warm vest. Als ik ergens anders ben of een gesprek heb met iemand heb ik het juist snel warm (zullen de zenuwen wel zijn), dus houd ik daar rekening meer in mijn kleding. In dat geval kies ik of voor laagjes die ik uit kan doen of kleed ik me iets koeler, omdat ik weet dat ik het toch wel warm krijg. Bedenk voor jezelf welk type jij bent. 

6. Jouw kleuren

Iedereen heeft bepaalde kleuren die je er stralend uit laten zien. Als je deze kleuren draagt krijg je vaak complimentjes dat je er goed uit ziet. Je kunt zelf voor de spiegel gaan staan (bij daglicht) en kijken welke kleuren die jij hebt je echt goed staan. Als je ogen of je huid beginnen te stralen heb je een goede te pakken.

Deze kleuren en de kleuren die bij je persoonlijkheid passen wil je dragen. Hier voel jij je goed in en je wordt er blij van. De kleuren die je laten stralen kunnen veranderen doordat je een andere haarkleur krijgt (natuurlijk of geverfd). Als je voor jezelf duidelijk hebt welke kleuren je wilt dragen dan kun je beginnen met het opbouwen van je garderobe. Deze kleuren zijn dus een mix van de kleuren die je laten stralen en de kleuren die bij je persoonlijkheid passen. 

7. Lichaamsvorm

Om je fijn te voelen in je kleding moet het ook bij je lichaamsvorm passen. Door te ontdekken wat je lichaamsvorm is weet je ook waarom het ene kledingstuk je zo goed staat en de andere juist niet. Heb je nog geen idee wat je lichaamsvorm is? Vraag dan nu de gratis check je basis checklist aan en ontdek het zodat je ermee aan de slag kunt. Via deze blog kun je al mijn tips per lichaamsvorm lezen en daardoor weet je precies wat bij je past. 

8. Maak een kledingplan

Nu heb je alle dingen helder en is het tijd om een kledingplan te maken. Je gaat het kledingplan maken voor het seizoen waar je nu in zit of als het volgende seizoen bijna begint dan ga je daar het kledingplan voor maken.

 • Kies eerst 1 deel uit je kledingverdeling.
 • Houdt je stijl recept (houdt ook rekening met je lichaamsvorm!),
 • je stijlwaarden en je
 • ‘hou van en haat’ lijstjes voor dat deel bij de hand
 • Bepaal de kleuren waarmee je wilt gaan werken. Als je een kledingplan maakt voor een deel dat 3 dagen per week in beslag neemt, dan kun het kiezen voor 3 kleuren en 2 neutralen. Als het meer of minder ruimte in neemt doe je er 1 kleur bij of 1 kleur af. 

Kijk dan als eerste wat je al in je kledingkast hebt hangen dat je wilt gebruiken. Je hoeft niet gelijk heel veel items te hebben. Als je voor dit kledingplan 11 kledingitems hebt heb je al een heel goed begin. Maak het niet gelijk te groot. 

9. Ga shoppen

Pas als je al deze stappen hebt doorlopen is het tijd om te gaan shoppen. Je bent misschien al een heel eind gekomen met wat je in je kledingkast hebt hangen, maar er ontbreken vast nog een paar items. Hier kun je nu heel doelgericht voor winkelen. Of je dat nu offline of online doet, je weet nu wat je hebben moet. 

Verwacht niet dat je gelijk alles zult vinden wat je zoekt. Het heeft tijd nodig. En juist door alleen maar de items te kopen die je echt wilt creëer je voor jezelf de garderobe waar je echt blij van wordt en die helemaal bij je past. En zo kun je stukje bij beetje je hele garderobe aanpakken. 

Het is een hele uitgebreide blog deze keer, maar je kunt hier wel echt mee aan de slag. Ik deel het graag met je, omdat ik je graag wil helpen. Als je hiermee aan de slag gaat wil je dan met me delen hoe het gaat? Dat mag via info@fierceinfashion.nl Ik vind het zó leuk om hier berichtjes over te krijgen 🙂 

Liefs,

Alieke

PS: Wil je echt aan de slag met het ontdekken van jouw stijl? En wil jij grip op je kledingkast krijgen? Als je beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan zijn mijn 2 online cursussen echt wat voor jou. Je kunt ze nu beide volgen voor maar € 47,-

Mag ik je elke week inspireren met mijn Feel Fierce Female inspiratiemail?

Al veel vrouwen mag ik elke week inspireren om de fierce vrouw te worden die ze willen zijn. Wil jij dit niet mislopen? Meld je dan nu aan.