5 dingen die je moet weten om kleuren combineren makkelijk te maken
Ik hoor zo ontzettend vaak dat vrouwen het lastig vinden om te weten of kleuren wel of niet bij elkaar passen. Dat ze ‘s morgens voor hun kast staan en een leuke outfit proberen te maken, maar dat ze er gewoon niet uit komen en dus maar een outfit aan doen waar ze niet over na hoeven te denken. Dit kan allemaal veel leuker en makkelijker worden met deze 5 tips.
1. Tint, ondertoon, intensiteit en associatie
Ok laten we beginnen met de basis om kleur beter te kunnen begrijpen. Er zijn wat wetenschappelijke termen die het makkelijk maken om de verschillende elementen van kleur te begrijpen. Als eerste tint, hoe licht of donker is de kleur? Hoe meer wit er aan een kleur wordt toegevoegd hoe lichter het wordt en hoe meer zwart erbij wordt gedaan hoe donkerder het wordt. Heel simpel toch? Dan ondertoon, heeft de kleur een warme (geel) of een koele (blauw) basis? Hier een voorbeeld.
Als derde intensiteit, is de kleur helder/fel of meer gedempt? Gedempt betekend dat de kleur wat vergrijsd is. Dus bij tint wordt de kleur anders door wit of zwart toe te voegen en bij gedempt wordt de kleur anders door het te vergrijzen. En als laatste associatie, bij elke kleur heb je een bepaalde accociatie. De kleuren rood, geel en oranje hebben een warme associatie, je denkt aan de zon, vuur en energie. De kleuren groen, blauw en paars hebben een koele associatie, je denkt aan de oceaan, een schaduwrijk bos of de ruimte. Weer een voorbeeld om het te laten zien.
Om het simpel te houden, kies kleuren bij elkaar die dezelfde tint of ondertoon of intensiteit ofassociatie hebben. Het hoeft niet allemaal tegelijk hé 🙂
2. Jouw ideale waarde
Dit heeft alles te maken met je haarkleur. Om een rustig en harmonieus beeld neer te zetten is het de bedoeling om ongeveer 60% van je kleding, vooral op je bovenlichaam, in een kleur te dragen die dezelfde diepte als je haar heeft. Hier weer een voorbeeld.
3. Contrast
Contrast is soms een lastig ding, maar ik ga mijn best doen om het uit te leggen. Er zijn 2 soorten contrast, waardecontrast en kleurcontrast. Waardecontrast is het verschil tussen licht en donker. Heb je bijvoorbeeld donker haar en een lichte huid en heb je een groot waardecontrast. Heb je licht haar en een lichte huid en heb je juist een klein waardecontrast. Het contrast dat jij hebt kun je ook in je kleding toepassen zodat het goed bij je past. Kleurcontrast is het verschil in kleur. Je hebt een hoog kleur contrast als je blond of rood haar hebt met blauwe of groene ogen. Je kunt dan 3 of meer verschillende kleuren dragen. Je hebt een gemiddeld kleurcontrast als je bruin haar hebt met groene of blauwe ogen, je kunt dan 2 kleuren in één outfit aan. Je hebt een laag kleurcontrast als je donker haar en bruine ogen hebt, je kunt dan 1 kleur in je outfit dragen. Dit gaat om echte kleuren, de neutrale kleuren kan iedereen aan en daar kun je de kleuren dus mooi mee combineren.
4. Je kleurpersoonlijkheid
Dacht je een simpele wetenschappelijke manier te hebben om kleur te combineren komt daar je persoonlijkheid om de hoek kijken. Het is namelijk heel erg belangrijk om met je persoonlijkheid rekening te houden als je kleuren kiest. Je hebt van nature een bepaalde voorkeur en dat is niet voor niets. Als je bijvoorbeeld qua uiterlijk een klein kleurcontrast hebt, maar als je wel steevast 2 of 3 kleuren combineert omdat dat voor jou goed voelt dan moet je dat dus blijven doen. Wat er bij je persoonlijkheid past is nog belangrijker dan wat er bij je uiterlijk past.
5. Communiceren met kleur
En dan komt het aan op kleur combineren en gaan dragen. Hierbij is de psychologie van kleur erg belangrijk. Meer dan 60% van hoe iemand jou ziet wordt bepaald door je uiterlijk. Help een ander dus een handje om een bepaald beeld van jou te krijgen door kleuren te dragen die uitstralen wat jij wilt overbrengen. Wil je precies weten wat elke kleur uitstraalt zodat jij hiermee aan de slag kunt? Download dan mijn e-book ‘Persoonlijk zichtbaar worden’.
Welke kleur is jouw favoriet om te dragen?
Liefs,
Alieke